Praktische tips

Aan de slag! Mooi dat jij hebt bedacht je huis te verduurzamen of met energiebesparing aan de slag te gaan. Vaak is er al veel winst te behalen met kleine aanpassingen. Welke? Wij hebben een lijst van 20 praktische tips op een rij gezet voor je.

 

Vervang al je (gloei)lampen door LEDs

Zijn al jouw lampen al LEDs? Denk even met ons mee. Natuurlijk is er je huiskamer. Grote kans dat je daar al LEDs hebt branden. Maar wat dacht je van de lampen op zolder, in de schuur, hal of buiten? Elke lamp is er een. Een kleine stap richting verduurzaming maar supermakkelijk te doen. Wist je dat LEDs veel langer meegaan en tot bijna 90% meer energie besparen t.o.v. gloeilampen?

Zet je verwarming een graadje lager dan normaal

Besparing: 70 euro per jaar

70 euro per jaar besparen. Klinkt interessant, hè. Wist je dat je dit al bereikt als je de verwarming standaard één graadje lager zet? Goed voor het milieu en dus ook zeker voor je portemonnee. Koukleum? Je kunt natuurlijk ook beginnen met een half graadje. Alle beetjes helpen.

Plaats radiatorfolie!

Besparing: 25 euro per jaar

Heb jij dit thuis al geregeld? Makkelijk uit te voeren, zelfs voor niet-klussers. Als je je radiatorfolie tussen je verwarming en een (niet geïsoleerde) buitenmuur plaatst, bespaar je al snel 25 euro per jaar. Die heb je dan toch weer mooi in de zak…

Check subsidies en leningen

Je huis verduurzamen is fijn en natuurlijk goed voor het klimaat. Maar hé, de meeste maatregelen kosten in eerste instantie gewoon geld.  Wist je dat er subsidies en leningen zijn voor het verduurzamen van je woning? Welke dat zijn kun je zien op onze website.

Let op sluipverbruik

Besparing: 100 euro per jaar

Sluipverbruik. Weet jij wat het is? Waarschijnlijk laat je je tv, computer of ander apparaat wel eens op stand-by staan. Ze gebruiken dan nog steeds stroom, dat is sluipverbruik. Je kunt ongeveer 100 euro (!) besparen door je apparaten helemaal uit te zetten. Kan bijvoorbeeld gemakkelijk met zo’n stekkerdoos met rode switch, ken je vast wel. En 100 euro… Daar kun je leuke dingen van doen!

Plaats tochtstrips

Besparing: 50 euro per jaar

Best een makkelijk uit te voeren tip. Want een tochtstrip heb je zo geplakt. Een directe besparing op je gasverbruik van 50 euro per jaar (want, minder verwarming nodig) en geen tocht meer in je nek. We weten hoe dit soort klusjes er bij in kunnen schieten. Want druk, boodschappen doen, naar voetbaltraining, broodtrommels vullen, afspreken met vrienden, fitness, kattenvoer halen. We’ve been there! Laat dit het zetje in je rug zijn: het is tijd voor actie! Ga naar de bouwmarkt, koop die strips en plakken maar. Snel verdiend.

Een energiecoach gratis bij jou thuis

Besparing: 50 euro per jaar

Wist je dat onze energiecoaches je thuis bezoeken? Zij geven je gratis en onafhankelijk advies als je aan de slag wil met verduurzaming. Ken jij iemand die niet weet waar te beginnen met verduurzamen? Plan een afspraak.

Stap over op energiezuinige apparaten

Weet jij welke apparaten het meeste elektriciteit verbruiken in je huis? In de top 3 staat: een koelkast met losse vriezer, je televisie en je verlichting. Ook je wasdroger en computer scoren hoog. Ben je toe aan de aanschaf van een nieuw apparaat? Check dan vooral het energielabel. Wist je dat energielabel A+++ het meest zuinige label voor je apparaat is? Veel mensen denken dat A+ ook erg zuinig is, maar dat is inmiddels niet meer zo. Het is even investeren, we know, maar dat win je al snel weer terug met een lagere energierekening.

Check je douchetijd

Besparing: 50-80 euro per jaar

Een tip die niet iedereen graag wil horen. Want hoe lekker is uitgebreid onder de douche staan wel niet?  Heerlijk. En tegelijkertijd is het natuurlijk een makkelijke manier om te besparen. Je douchewater wordt verwarmd met gas, en het is natuurlijk fijn als die gasrekening omlaag gaat. Korter douchen scheelt namelijk 50-80 euro op jaarbasis! Het vergt wat training. In vijf minuten soppen, shampoo en conditioner en… Maar dan heb je ook wat.

De ideale volgorde is…

Weet jij welke stappen je het beste kunt nemen als je aan de slag gaan met je huis? Er is namelijk een ideale volgorde. Met de ideale volgorde voorkom je ‘spijt’ van een investering die later niet zo handig blijkt te zijn. We schreven er een blog over.

Laat een warmtescan maken

Direct weten waar jouw huis warmte lekt? Check het met een warmtescan. Onze energiecoaches kunnen het zo voor je regelen… Gratis ja! Wist je bijvoorbeeld dat er bij je plinten vaak veel warmte verdwijnt? Zo weet je direct waar je kunt beginnen met isoleren en dus investeren.  Maak snel een afspraak.

Isoleren, isoleren, isoleren

Wist je dat je veel geld kunt besparen door te isoleren? Niet alleen lekker voor je portemonnee maar ook voor een comfortabel huis. Door je huis goed te isoleren, verlies je minder warmte en hoef je dus minder te stoken. Kind kan de was doen. Je kunt denken aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of je pakt je vloer aan. Ook het vervangen van enkel of verouderd glas helpt mee.  Natuurlijk, je moet investeren. Maar je ziet dit direct terug aan je lager wordende energierekening. Meer weten? Wij zetten de 5 dingen die je over isolatie moet weten op een rij voor je! 

Zet de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt

Een lekker warm huis is natuurlijk prettig. Maar hoe vaak ben je op je slaapkamer of zolder overdag? Waarschijnlijk niet veel. Hoe minder kamers je verwarmt, hoe meer je bespaart op je gasverbruik (dus goed voor je portemonnee). Het is daarom een echte quick win als je je radiatoren op de kamers waar je niet bent, dicht draait. En die ene keer dat je dan op je slaapkamer moet zijn…

Isoleer de leidingen van je CV

Een gemakkelijk uit te voeren tip. De leidingen van je CV lopen door je hele huis. Tijdens het ‘transport’ van je CV naar de radiatoren verlies je warmte. Weet jij of je leidingen al voorzien zijn van isolatie? Loop het eens na. Mogelijk ken je het grijze isolatiemateriaal wel wat om een buis gemaakt kan worden. Vind je dit niet zo mooi? Overweeg dan een kleine koof langs je radiatoren te leggen.

Zet je bank niet voor je radiatoren

Een mogelijke open deur maar we zien het nog steeds tijdens onze bezoeken. Als het even kan, zet je bank niet voor een radiator. De warmte kan zich niet goed verspreiden en dit zorgt voor warmteverlies. Uiteindelijk werkt je CV harder dan ‘ie zou moeten voor hetzelfde resultaat en wordt je gasrekening hoger.

Gebruik een slimme meter

Echt inzicht in je verbruik krijg je met een slimme meter. Met een slimme meter merk je direct waar je kunt besparen. Ook ‘ie direct je meterstanden naar je leverancier. Makkelijk!

Ontdooi je vriezer regelmatig

Dit klusje behoort vast niet tot je favoriete huishoudelijke taken. Toch kan het je veel opleveren. Elk laagje extra ijs dat op je elementen zit, zorgt namelijk voor een afname van de prestaties van je ijskast.

Laat je CV-installatie waterzijdig inregelen

Besparing: 10-20 % van je gasverbruik

Say what? Waterzijdig inregelen is kort gezegd het zo efficiënt inregelen van je CV zodat ‘ie optimale prestaties behaalt. Hier ligt een natuurkundig proces aan ten grondslag die we hier maar even achterwege laten en je hier kunt bekijken. Je kunt dit overigens het beste door een professional laten doen. Waterzijdig inregelen kan bij bestaande en nieuwe CV-installaties. Een nieuwe ketel wordt bij aflevering niet standaard waterzijdig ingeregeld dus vraag er altijd even naar.

Op vakantie of weekend weg? Zet je CV op vorstvrij

Ben je even weg? Dan hoeft jouw ketel ook niet zo hard te werken voor je warme water, toch? Zet je je ketel op vorstvrij, dan bespaar je daarmee weer een mooie cent. Let op: als je vloerverwarming hebt, gelden er weer andere ‘regels’.

Niet vergeten: ventileren

Natuurlijk is het goed je huis zo goed mogelijk te isoleren. Een belangrijke stap die niet iedereen kent en ook bij het verduurzamen van je woning hoort: ventileren! Weet jij wat dit inhoudt en wat de voordelen van goede ventilatie zijn? Wij schreven er een blog over.


Heb jij zelf ideeën hoe je beter energie kunt besparen? Laat het ons weten!

Wil je dat we met je meedenken? Maak een afspraak.