5 x isolatie op een rij

5 x wat je moet weten over isolatie

Wie denkt aan energie besparen, denkt al snel aan isoleren. En dat is helemaal goed! Want met een goed geïsoleerd huis bespaar je een hoop geld. En er zijn meer voordelen. Energiek Apeldoorn zet het voor je op een rij: 5x wat je moet weten over isolatie. 

#1 Flink besparen op je energierekening

De energierekening van een slecht geïsoleerde woning ligt flink hoger dan een goed geïsoleerd huis. Isoleer je je huis goed? Dan kun je honderden euro’s op jaarbasis besparen (uiteraard is het precieze bedrag afhankelijk van je van je uitgangspositie). Flink bedrag! Ja, het is even investeren maar dan heb je – zeker op termijn – ook wat! Om nog mee te nemen in je overwegingen: op dit moment levert je geld op een spaarrekening nog minder dan een procent rente op én stijgen de prijzen voor gas en elektra. 

#2  Ventilatie hoort erbij 

Je kunt je huis flink aanpakken en vrijwel ‘dicht’ isoleren. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar net zo belangrijk is het regelen van je ventilatie. Vroeger hadden huizen voldoende kieren en tochtgaten en regelde dit zich als vanzelf. Nu kun je het met roosters of klepraampjes makkelijk organiseren. Als je niet goed ventileert, vergroot dit de kans op een ongezond klimaat in huis en neemt de kans op condensatie en schimmels toe. Komt er bij jou voldoende schone lucht binnen? 

#3 Meer comfort 

Isoleer je je huis goed? Dan neemt het comfort in je huis toe. Minder tocht, warmere vloeren, een fijnere gevoelstemperatuur. Zo houd je het ’s winters binnen langer warm en in de zomer langer koel. Wel zo prettig.  

#4 Van dak naar ramen 

Bepaal je volgorde van isolatiemaatregelen. Waar kun je het meeste besparen? Begin daar. Wist je dat je via je dak of muren vaak de meeste warmte verliest? Aan de slag met je dak of gevel zou dus een goede start zijn. Heb je dat voor elkaar? Kijk dan naar het isoleren van je vloer. Als laatste kun je denken aan het vervangen van je ramen, van enkel naar dubbelglas of van ‘gewoon’ of verouderd dubbelglas naar HR+++ glas. 

#5 Zelf doen 

Sommige isolatiemaatregelen kun je zelf nemen en dat scheelt in je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je zolder. Het is een flink karwei, maar ook voor de minder handige klussers best te doen. Bereid je wel goed voor door het kijken van Youtube-filmpjes of check bij de bouwmarkt wat de meest gangbare manieren van isoleren zijn voor jouw dak. Uiteraard blijft het inspuiten van gevelisolatie of (meeste) vloerisolatie werk voor een specialist.

Aan de slag!

Meer weten over de isolatiemogelijkheden van jouw huis? Bij het Energiepunt kun je terecht voor jouw vragen op het gebied van het verduurzamen van je huis of energiebesparing. Waar kun je het best starten? Welke volgorde in aanpassingen kun je het beste aanhouden? Wij denken graag met je mee: gratis en onafhankelijk. Ook kun je bij ons van alles bekijken: van warmtepompen tot vloerverwarming. Kom langs aan de Paslaan 1, check wel even de openingstijden. Voor een advies op maat voor jouw eigen huis maak je een afspraak met een van onze energiecoaches. Deze komt gratis bij jou langs.