Een oud huis verduurzamen doe je zo!

Verduurzamen van een oude woning of monument ingewikkeld en duur? Hoeft niet! Met een paar eenvoudige ingrepen kan je al best veel energie besparen. Begin met energieverlies te beperken. Je bereikt al veel door jouw gedrag wat aan te passen. Ook qua financiering zijn er veel mogelijkheden.

Die prachtige granito vloer, de erker met glas in loodramen, een originele schouw, of de kamer met en suite deuren. Woon jij in zo’n typisch oud Apeldoorns optrekje, dan is de kans groot dat je als een blok viel voor één van deze elementen. Jij gaat voor de sfeer van een oud huis. Een huis dat een stukje historie uitademt. Maar aan een oud of monumentaal pand kleven ook wat nadelen. Tocht over de vloer, of stookkosten die de pan uit rijzen. Wil jij je huis verduurzamen maar toch niets afdoen aan de uitstraling van jouw oude woning? Dan hebben wij een paar tips voor je!

Tip 1: Hoor de wind waait

Brr.. zit je ’s avonds na een lange dag werken eindelijk even op de bank voor je favoriete Netflix serie, voel je ineens kou over de vloer, of tocht in je nek. Allereerst, gebruik het huis zoals het bedoeld is en verwarm alleen de ruimtes waar je ook leeft. Sluit de binnendeuren en schaf desnoods deurdrangers aan als je de deuren vaak vergeet dicht te doen.
Dicht zoveel mogelijk kieren met tochtstrips en hang dikke gordijnen voor de ramen op (maar laat ze niet voor de verwarming hangen). Door ook een dik gordijn voor de voordeur te hangen voorkom je tocht langs kieren en door de brievenbus. Heeft jouw woning luiken? Door die te sluiten verlies je ook minder warmte.

Tip 2: Laat je woning ademen

Alle kieren en gaten zijn gedicht. Er kan geen zuchtje wind meer naar binnen. Check. Maar een huis moet ook ademen. Goede ventilatie is niet alleen van groot belang voor je gezondheid maar ook voor het behoud van je huis. Over het algemeen hebben historische panden meer ventilatie nodig dan nieuwe gebouwen. Denk aan het plaatsen van een kiepraam, rooster of het plaatsen van een  mechanisch afzuigsysteem. Kijk ook eens hier voor praktische tips voor jouw ventilatie.

Tip 3: Energiebespaarbudget

Wanneer je wil verduurzamen gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG. Voorwaarde hierbij is dat je dit extra bedrag volledig besteedt aan energiebesparende maatregelen. Meer  financieringsmogelijkheden vind je hier

Tip 4: CV inregelen

Je wil niet gelijk je huis in de steigers zetten, maar wel ergens beginnen met energie besparen. Je kunt je CV ketel goed laten inregelen door iemand die er verstand van heeft. Dit zorgt voor een betere doorstroming van heet water en daardoor ook voor een betere warmteafgifte aan de radiator. Zie ook . Hiermee bespaar je op de gasrekening. Isoleer ook de radiatorleidingen en plaats folies achter de radiator. Meer informatie over waterzijdig inregelen vind je hier.

Tip 5: Ecologie Denk aan je medebewoners!

Ongevraagd, maar niet onbemind. Woon jij in een oud huis, dan heb je grote kans dat dieren als vogels en vleermuizen graag onder jouw dak vertoeven. En dat is fijn! Want het zijn beschermde dieren, die jij een veilig onderkomen kunt bieden. Bijvoorbeeld met nestelstenen en -dakpannen voor vogels.

Gratis en onafhankelijk advies aan huis

Denk je, leuk die tips, maar nog steeds geen idee waar te beginnen? Elk huis is anders. Loop er eens doorheen met één van onze energiecoaches! Deze komt gratis bij je langs. Zo hebben ze Stephan geholpen, bekijk het filmpje maar eens. 

Click on the button to load the content from omroepgelderland.bbvms.com.

Load content

Online gratis advies 

In deze coronatijd leggen onze coaches huisbezoeken telefonisch af, of via videobellen met WhatsApp, Skype of FaceTime.

Meer inspiratie? 

Woon je in een monument, karakteristiek of beeldbepalend pand? Dan kun je voor een gratis adviesgesprek terecht bij één van de erfgoedspecialisten van de gemeente Apeldoorn. Mail naar cultuurhistorie@apeldoorn.nl voor een afspraak.

Kijk ook eens op: