Berry Prins (51)

Huishouden

  • 5 persoons

Maatregelen

  • Dakisolatie
  • HR++ glas
  • Kelderisolatie
  • Spouw isolatie
  • Zonnepanelen

Energierekening

€230,- per maand (alleen gas)

“Toen we alle glas voor HR++ hadden vervangen scheelde dat 1,5 tot 2 graden in huis!”

De familie Prins heeft een intensief huishouden met drie sportende tieners. Hun zoon sport zelfs 6 dagen in de week dus de wasmachine draait vele overuren. En er moet flink gestookt worden in het huis uit 1880 aan de Arnhemseweg, waar ze nu 8 jaar wonen. Het doel van de energiebesparende maatregelen is het comfort omhoog en het gasverbruik omlaag brengen. Berry vertelt dat ze dat mede willen bereiken met de nieuwe houtkachel die ze recent hebben aangeschaft.

“Ik ben ooit betrokken geraakt bij het thema duurzaamheid toen ik werd gevraagd om te ondersteunen bij de opzet van energiecoöperatie deA. Ik kwam vervolgens in het bestuur van deA terecht en toen begon het allemaal. Het onderwerp leefde wel in ons gezin, we gingen altijd naar een ecologische camping op vakantie bijvoorbeeld. Maar we deden er nog niet echt iets mee”, zegt Berry oprecht. Ook is Berry overgestapt naar energieleverancier Greenchoice, die alleen groene energie leveren.

Ze zijn begonnen in de kelder, onder de werkkamer. Tonzon isolatiemateriaal hebben ze aangebracht waar de kou naar boven kwam. Verder liggen er 12 zonnepanelen op het dak. “We hebben een oude meter en die draait letterlijk terug. Dat is heel leuk om te zien”. Ook hebben ze alle glas vervangen door HR++ glas, ook de glas in lood ramen. Ieder glas in lood raam is in een dubbel glas geplaatst. “Toen we dat hadden gedaan scheelde dat 1,5 tot 2 graden in huis en toe werden we enthousiast”, vertelt Berry met een grote glimlach.

De ingreep die het meeste effect te weeg brengt en dus door een goede adviseur geadviseerd wordt, heeft natuurlijk ook de meeste impact. Op verjaardagsfeestje kon Berry een positief verhaal vertellen waardoor andere mensen ook weer enthousiast werden. Via Energiek Wonen zijn volgens Berry die goede adviseurs en coaches te vinden, dus hij raadt iedereen aan hiervan gebruik te maken! Iedereen wilt namelijk die ene maatregel die effect en succes heeft en waar je geld mee bespaart. “En als je dan eenmaal een maatregel neemt dan heeft dat echt invloed op je gedrag. Want je gaat opletten hoeveel je verbruikt en je gedrag daarop veranderen”.

De volgende stap is voor de familie Prins de zoldervloer isoleren met isolatiekorrels. “Want dan hebben we ons huis als een doos ingepakt”.