Fred Put (75)

Huishouden

  • 2 persoons

Maatregelen

  • Dakisolatie
  • Dubbel glas
  • LED verlichting
  • Spouw isolatie
  • Vloerisolatie
  • Zonnepanelen

Energierekening

€95,- per maand (plus geld terug).

“Zonnepanelen zijn helemaal te gek”

Fred heeft vanuit vroeger al geleerd dat energie belangrijk en kostbaar is. ‘In de winter moest je ervoor zorgen dat de aardappels in de kelder en de kolen in het hok lagen. Tegenwoordig is het allemaal normaal en vanzelfsprekend. Iedereen wil de hele dag appen, maar waar de stroom vandaan komt daar is niemand meer mee bezig’.

De eerste stap om energie te besparen in het huis uit 1975 was isoleren. De vloeren en de plafonds zijn geïsoleerd met glaswol en de spouw is gedicht. Verder is de meest zuinige HR-ketel geïnstalleerd en zijn de ramen voorzien van dubbelglas. En, Fred is helemaal fan van zijn zonnepanelen. In totaal liggen er 16 zonnepalen op het dak. “Zonnepanelen zijn helemaal te gek. De meter loopt direct terug en dat is mooi om te zien. Verder nemen ze weinig ruimte in, zijn ze heel goedkoop en leveren ze steeds meer op”. Fred heeft zeker €50,- besparing op zijn elektriciteitsrekening bereikt door de panelen. Verder heeft hij alle lampen in het huis vervangen door LED, van 150 watt naar 4 watt. “Dezelfde felheid, maar veel minder verbruik. Het zijn ook de kleine dingen die bijdragen aan besparing”.

De familie Put maakt deze keuzes omdat ze vinden dat het moet. Ze voelen zich verantwoordelijk om bij te dragen aan een betere samenleving. “In Nederland hebben we op het gebied van energie een turfstekers mentaliteit: we halen het uit de grond en we stoken het op. We beschouwen energie in deze maatschappij als een consumptie artikel. We gebruiken het, gooien het weg en als een ander er troep van heeft dan maakt dat niet uit. Daar moeten we vanaf”. Hij doet ook fanatiek aan afvalscheiding. Alles wordt gesplitst en naar een recycling bedrijf in de buurt gebracht.

Fred heeft ook zijn eigen zoon van 42 jaar zonnepanelen aangeraden. Deze is nu ook helemaal om, heeft zelfs een warmtepomp in huis en gas verbruikt hij niet meer. En alle vrienden en kennissen hebben zonnepanelen, iedereen is enthousiast.

Afsluitend wil Fred het volgende kwijt: “Je kunt er trots op zijn als je je eigen energie opwekt en je omgeving niet verpest. Want we verknoeien op deze aarde al zo veel. En…, je bent ook nog eens veel goedkoper uit”.