Jaap de Hoog (62)

Maatregelen

  • Dakisolatie
  • Dubbel glas
  • LED verlichting
  • Spouw isolatie
  • Tijdschakelaar
  • Vloerisolatie
  • Waterzijde inregelen CV
  • Windstroom
  • Zonnepanelen

Energierekening

€90,- per maand

“We willen graag het gebruik van fossiele brandstoffen terugbrengen”

Op de vraag waarom Jaap aan de slag is gegaan met energiebesparende maatregelen antwoordt hij: “Mijn vrouw en ik vinden het leuk om te doen, ik kan mijn energieverbruik reduceren en we zijn onafhankelijk van onbetrouwbare partijen. We willen graag het gebruik van fossiele brandstoffen terugbrengen. We hebben doorzettingsvermogen en geld beschikbaar om dat nu te doen”.

Jaap, die ook Energiecoach is bij Energiek Wonen, is begonnen met het isoleren van het oude huis aan de Koningin Hortenselaan. Omdat het een beschermd stadgezicht is hebben ze veel aan de binnenkant gedaan. Ze hebben hun budget in drieën gedeeld: achterstallig onderhoud, comfort en energiebesparende maarteregelen. Zowel de muren, de spouw, de vloer als de plafonds zijn voorzien van isolatie. De muurisolatie hebben ze toegepast aan de binnenkant van de serre in het huis en is 3 centimeter dik. Diezelfde platen hebben ze aan de binnenkant van de kopgevels bevestigd, zodat ook daar minder kou doorheen komt. Verder hebben ze nu overal HR++ glas, ook rondom de glas in lood ramen.

Vanaf 28 mei 2015 hebben ze 12 zonnepanelen op het dak, 7 op het westen en 5 op het zuiden. Ze hebben veel schaduwwerking door een berk, maar toch een opbrengst van 3000kwh. De energierekening is €90 per maand en ze zijn leveranciers aan het net qua elektriciteit.

Wat in het verhaal van Jaap opvalt is dat ze ook windstroom hebben gekocht door middel van winddelen. Een deel van de opbrengst wordt gecompenseerd met verbruik in hun huis. En Jaap heeft verschillende meters in huis die de luchtvochtigheid en dus de gezondheid opmeten. Onder de verwarming heeft hij ventilatie die de warmte beter verspreid. Ook weet hij de CV per ruimte regelen, met een radiatorknop, een temperatuursensor en de centrale regelunit. Vanuit iedere kamer is af te lezen hoe warm het is. “De verwarming gaat pas om half 6 aan op de dagen dat we werken. En als we onderweg zijn naar huis en we rijden bij Amersfoort, dan zet ik via de telefoon de verwarming al aan”, vertel Jaap glunderend.

Jaap en zijn vrouw leven bewust: “Wij scheiden 2 cijfers achter de komma en kopen zo weinig mogelijk voorverpakt. We rijden maximaal 5000 km per jaar met de auto, de rest doen we met trein en fiets. We streven ernaar maximaal gemiddeld 1 x per jaar te vliegen. We zijn altijd al maatschappelijk betrokken geweest”.