Joke en Berry de Dreu (64)

Huishouden

  • 2 persoons

Maatregelen

  • Hedendaagse radiatoren
  • HR++ glas
  • Spouw isolatie
  • Thermostaatkranen
  • Waterzijde inregelen CV

Energierekening

Energierekening van €170,- per maand.

“Energiebesparen kan ook in kleine stapjes”

De hoekwoning uit 1966, waar Joke (64) en Berry (66) sinds 1992 met veel plezier wonen, heeft een buitenmuur op de noordkant. Dit veroorzaakte altijd veel warmteverlies. “Zodra de deur naar de woonkamer openging, vloog de warmte naar buiten. Zonde natuurlijk, en niet erg comfortabel”.

“Het project Kerstschoten Energieneutraal (KEN) was voor ons aanleiding om in actie te komen. We zijn hierin keurig begeleid. Er werd een rapport van onze woning opgesteld. Onderdeel hiervan was het maken van warmtefoto’s. Hierdoor werd direct duidelijk waar de zogeheten ‘energielekken’ zaten en waar we maatregelen konden treffen”, vertelt Berry. N.a.v. deze metingen hebben ze besloten om spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Doordat er meerdere buurtbewoners mee wilden doen hebben ze het aanbrengen van spouwmuurisolatie collectief kunnen aanpakken. Aangevuld met de subsidie die hiervoor ter beschikking werd gesteld was het een interessante investering voor het echtpaar. Ze plukten er direct de vruchten van in de vorm van een stuk comfort én ze ontvingen €200,- retour van hun energieleverancier. De plekken waar energie lekte waren niet meer aanwezig.

In datzelfde jaar besloten ze ook te investeren in kunststofkozijnen en ramen met HR++ glas op de benedenverdieping. Ook hier lekte er onnodig energie naar buiten. Daarnaast vonden ze het ook de moeite waard om het effect van het plaatsen van nieuwe radiatoren op de benedenverdieping te onderzoeken. “Onze oude radiatoren straalde namelijk ook warmte uit naar de buitenmuur. Zonde, want dat is natuurlijk niet nodig. De hele benedenverdieping heeft nieuwe radiatoren, ze stralen met name alleen warmte naar binnen uit en bieden een hoger rendement en meer comfort. Vervolgens hebben we op de tweede verdieping thermostaatkranen laten plaatsen en tussen de eerste en tweede verdieping glas in lood met dubbele beglazing. Zinvol, en het ziet er ook nog eens heel mooi uit!” sluiten ze af. Na deze aanpassingen hebben Joke en Berry direct het nieuw energielabel aangevraagd. Ze zitten nu op label B, terwijl dat oorspronkelijk E of F geweest zou kunnen zijn.

Voor de toekomst willen ze nog bekijken of het plaatsen van zonnepanelen voor hen interessant is, of dat ze eventueel investeren in zonnepanelen die elders in de wijk geplaatst worden. Daar gaan Berry en Joke zich de komende tijd nog in verdiepen.