Joost en Eefke

Huishouden

  • 7 persoons

Maatregelen

  • Dakisolatie
  • Dubbel glas
  • Muurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen

Energierekening

Gemiddeld €90,- per maand

“Ik geloof dat de olievlek van duurzaamheid zich verspreidt. Het wordt steeds aantrekkelijker om in duurzaamheid te investeren.”

Liefde op het eerste gezicht was het voor Joost en Eefke toen ze tijdens een wandeling in de Parken stil stonden voor het huis waar ze nu eigenaar van zijn. Ze hebben uiteindelijk contact gezocht met de eigenaar en de timing bleek perfect. Ze kochten het huis voor een mooie prijs en hadden zo de ruimte over om hun wensen op het gebied van duurzaamheid in vervulling te laten gaan.

‘Hoe willen we het gaan bewonen?’ was de eerste vraag die ze elkaar stelden. “We wilden heel graag voor alle vijf kinderen een eigen kamer. En natuurlijk waren én zijn er de plannen om het huis energieneutraal te maken”, vertelt Eefke. Dat laatste omdat ze de wereld beter achter willen laten voor hun kinderen. Maar ook de financiële aspecten spelen mee. Via Triodos Bank regelden zij een hypotheek die gekoppeld is aan het energielabel van een huis: hoe beter het label, hoe lager de hypotheekrente.

Toen ze het huis uit de jaren twintig kochten zat er alleen dubbel glas in. “We hebben heel veel gedaan. Er zit een heel nieuw dak op, met de maximale isolatie. Ook de begaande grond is geïsoleerd met kleine isolerende korrels. Daarvoor moesten er drie gaten in de vloer geboord worden, in de woonkamer, serre en werkkamer. Met een slang zijn de korrels erin gespoten wat ongeveer twee uur geduurd heeft. Joost vult trots aan dat de bovenverdieping van het huis de isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis heeft. De verdere isolatie van de benedenverdieping staat nog op de klussenlijst.

Verder is het huis voorzien van elektrische vloerverwarming op de eerste verdieping en liggen er 17 zonnepanelen op het dak. Het is de bedoeling dat alle opgewekte stroom gebruikt wordt voor het huis en dus ook specifiek voor deze elektrische vloerverwarming. Vooralsnog wordt er in de zomerperiode wel nog aan het net terug geleverd. Ze wonen er net 4 maanden, dus een compleet beeld van het energieverbruik en de -opbrengst is er nog niet.

Het pronkstuk van de familie, naast hun vijf kinderen natuurlijk, is toch echt wel de pellet CV. Als een van de eerste in Nederland hebben Joost en Eefke ervoor gekozen hun huis te verwarmen met deze installatie. Er wordt 99% verbrand, waardoor er weinig tot geen afval overblijft. In combinatie met de zonneboiler en de zonnepanelen zorgt de pellet CV ervoor dat alleen nog gas nodig is om te koken. “Maar de elektrische inductieplaat komt eraan!”, zegt Eefke blij, want ze is op dit moment bezig met het ontwerp van de nieuwe keuken. En dat betekent dat er geen gas meer wordt gebruikt in huize Hoebink-Duin.

Joost en Eefke hebben een samengesteld gezin en staan met hun vijf kinderen heel bewust in het leven. “Ik geloof dat de olievlek van duurzaamheid zich verspreidt. Het wordt steeds aantrekkelijker, omdat je je investeringen ruimschoots terugverdiend. Dus je doet het niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee”, vindt Joost. De familie doet dingen niet op de automatische piloot, maar denkt eerst na voordat er nieuwe spullen gekocht worden. Eefke stelt zichzelf bijvoorbeeld de vraag: “Wat hebben de kinderen nodig en waar spelen ze mee? Is het echt nodig om een nieuw rokje te kopen als er nog tien in de kast liggen?”.