Marjolein Tillema (51)

Huishouden

  • 2 persoons

Maatregelen

  • Dakisolatie
  • Dubbel glas
  • Inregelen verwarming
  • LED verlichting
  • Spouw isolatie
  • Vloerisolatie
  • Waterzijde inregelen CV
  • Zonnepanelen

Energierekening

€60,- per maand

“Realistisch en pragmatisch”

Als vrijwilliger van KEN (Kerschoten Energie Neutraal) is Marjolein enkele jaren geleden betrokken geraakt bij het onderwerp energiebesparing. “Ik heb mijn hele leven al iets met duurzaamheid: ik eet biologisch en rijd weinig auto. Maar ik had nog nooit over energiebesparing nagedacht. De combinatie van energieneutraal en kostenneutraal triggerden mij”. Het maatwerkadvies dat Marjolein kreeg vanuit bedrijven die gekoppeld waren aan KEN varieerde van €15.000,- voor een eerste basisaanpak tot €80.000,- voor energieneutraal. Marjolein koos voor een eigen route: die van realiteit en pragmatisme. De afgelopen 4 jaar heeft ze jaarlijks rond de € 3000,- geïnvesteerd in duurzame maatregelen aan haar woning.

In de wijk hebben ze met een groepje mensen collectief isolatie ingekocht. ”Ik heb toen in een keer de vloer, spouw en het dak geïsoleerd. De dakisolatie kon van buiten: dan moesten alle pannen eraf en nieuwe pannen erop. Of van binnenuit en dan moest de aftimmering afgebroken worden. Toen heb ik isolatieballetjes tussen de pannen en het dakbeschot laten spuiten, dat was voor mij de beste oplossing”.

Een jaar later ging de cv-ketel kapot en is er een nieuwe CV ketel gekomen, een goede HR ketel. Ze heeft toen meteen de verwarming laten inregelen, wat betekent dat de hoeveelheid water en warmte die door de radiatoren stroomt, beter verdeeld wordt en het geheel minder gas vraagt.

Toen ze voor zichzelf begon als zzp-er, heeft ze een werkkamer op zolder gemaakt. In plaats van een extra radiator te plaatsen, is een kleine warmtepomp geïnstalleerd. Voordeel daarvan is, dat in de winter niet het hele huis gestookt hoeft te worden als ze aan het werk is, én dat de zolderkamer in de zomer ook gekoeld kan worden.

In 2016 zijn 8 zonnepanelen op het dak gelegd. “Ik wilde graag lagere maandlasten met 3 studerende kinderen en minder geld kwijt zijn aan energie”, vertelt Marjolein. Ook heeft ze vorig jaar nog twee zonnepanelen op het Wijkcentrum De Groene Hoeven gekocht, wat een collectief initiatief is uit de wijk.

Marjolein heeft 3 kinderen en is alleenstaand. Dat betekent dat ze weinig te besteden heeft. Ze pakt ieder jaar een stukje aan, omdat ze het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan het milieu en dus duurzaamheid. “Ik doe het voor het milieu, het comfort en het geld. Geld op je spaarbank levert minder op. En het is warmer in huis door de isolatie”.