Peter Ambagtsheer (48)

Type woning

 • Vrijstaand

Huishouden

 • 5 persoons

Maatregelen

 • Dakisolatie
 • Dubbel glas
 • HR++ glas
 • Hybride warmtepomp
 • LED verlichting
 • Leidingisolatie
 • Spouw isolatie
 • Vloerisolatie
 • Waterzijde inregelen CV
 • Zonnepanelen

Energierekening

€500,- naar €100,- per maand (tussenstand).

“Groen mag lonen: Als ik groen investeer, dan wil ik daar geld aan overhouden!”

Het duurzaamheidsbewustzijn is bij Peter al jong begonnen. Zijn moeder was bioloog en ecoloog. Zij kweekte gifvrij in haar moestuin en was kritisch op de vervuiling door industrie in de jaren zeventig. “Uit de fabrieksschoorstenen in het Ruhrgebied zagen we bruine of gele rook komen, als we naar Zwitserland reden. De vervuiling was echt een probleem en mijn moeder was er zeer uitgesproken over. Afval scheiden deed ze al sinds 1974 heel precies. Vuilnisbakken had ze niet nodig en dat droeg ze ook breed uit”, sluit hij af.

Peter vertelt dat anno 2017 bij heel veel mensen het kwartje is gevallen dat de afhankelijkheid van (buitenlandse) energievoorziening moet stoppen. “We hebben de morele verplichting naar onze kinderen om het goed te doen. Ik heb letterlijk de klimaatverandering gezien. Ik heb dezelfde tour geskied die mijn moeder 40 jaar geleden heeft gedaan. Op de foto’s zie je de kilometers verschil in gletscherlengte (zie https://www.eike-klima-energie.eu/2010/01/07/klimawandel-und-die-gletscher-in-den-oesterreichischen-alpen-als-zeitzeugen/) . Dan gaat het echt leven”. Hij noemt ook de keerzijde van de welvaart. Welvaart betekent: overdaad, dus weinig hoeven missen en (dus) de ruimte hebben om te verspillen. “Hoe groter je overdaad hoe hoger je sociale status. Maar overdaad betekent vaak energieverspilling”. De familie Ambagtsheer, met 3 tieners in huis, vliegt zo min mogelijk, scheidt afval en eet zoveel mogelijk diervriendelijk. “We rapen ook afval op van de straat”.

Ze hebben hun huis met bedrijfsruimte gekocht als een label B, maar er hing een energierekening aan van €500,- per maand. Zij treffen stap voor stap energiebesparende maatregelen. Begonnen met LED verlichting, toen de kelder extra geïsoleerd, verwarmingsleidingen in de kruipruimte uit de modder gelicht, ruiten vervangen door HR+(+) glas, maar dat hielp de rekening nog niet merkbaar omlaag. De zonnepanelen deden dat wel. Daarna gingen ze de CV opnieuw inregelen, vervingen ze de (meng)verdelers van de vloerverwarming en kochten twee warmtepompen om de warmte uit de buitenlucht te halen, met de gasketel alleen nog als achtervang (een hybride systeem).
“Toen ik in 2013 mijn eerste zonnepanelen kocht dacht ik, dat kan ik ook. Ik ben later een zonnepanelenbedrijf begonnen, waarmee ik én iets goeds doe voor de aarde én mijn geld verdien”. Zijn (huidige) huis heeft 46 zonnepanelen en die produceren volop stroom (zie http://goo.gl/YGOxmq ).

De gasrekening is uiteindelijk met 80 tot 90% omlaag gegaan. Hiervoor wordt veel meer elektriciteit verbruikt, maar die wordt met de zonnepanelen opgewekt (gecompenseerd). De maatregelen zijn in 4 tot 6 jaar terugverdiend. En het is inderdaad gelukt. De uitsmijter van Peter is “Groen mag lonen: Als ik groen investeer, dan wil ik daar geld aan overhouden!”.

Tip van Peter: De kosteloze dienst ‘Slimme meter portal’ waarmee je je slimme meter kunt uitlezen en zo direct ziet welke maatregelen zin hebben en welke niet.