Energieke Wijken

In Apeldoorn zijn meerdere wijken die voorop lopen in duurzaamheid. Onderstaand lees je welke wijken dit zijn en kun je direct naar de site van misschien wel jouw wijk.


Kerschoten

De wijk Kerschoten heeft het initiatief Kerschoten Energie Neutraal, in de volksmond ook KEN genoemd:
Bezoek website


De Maten

In een aantal straten in de Maten kunnen bewoners via een online tool zelf aan de slag met energiebesparing hun huis. Dit is een nieuw initiatief van de gemeente Apeldoorn, die de bewoners daar ook in begeleid. Met de tool, die Connect055 heet, zien bewoners een exact 3D-model van hun huis. De initiatief wordt nu uitgevoerd in de Gruttersdreef, Rietdekkersdreef en Looiersdreef, omdat deze woningen allemaal hetzelfde basisontwerp hebben. Bewoners kunnen bijvoorbeeld invullen welke beglazing of isolatie van toepassing is. Met een paar muisklikken wordt duidelijk waar nog winst te behalen valt, zo is het idee.


Loenen

Loenen Energie Neutraal (LEN) komt voort uit de wedstrijd Energieke dorpen waarmee in 2013 Loenen een unieke EU subsidie van € 200.000,- heeft gewonnen om het dorp te verduurzamen.
Bezoek website


Beekbergen-Lieren en Oosterhuizen

In deze dorpen in burgerinitiatief BLOEM ontstaan. Lees in onderstaande link meer over dit nieuwe collectief.
Bezoek website


Aardvrije wijken

In 2030 gaat de aardgaskraan in Groningen dicht en uiterlijk in 2050 gaat Nederland stoppen met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat we op andere manieren gaan koken en onze huizen en gebouwen verwarmen. Afsluiting van het aardgas zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar de gemeente bereidt de overgang naar aardgasvrij wel alvast voor.
Bezoek website
Heb jij ook een duurzaam collectief initiatief in jouw wijk en wil je graag energieke wijk worden?

Meld je dan nu aan via onderstaand formulier!