‘Apeldoorn in de energietransitie’ – themabijeenkomsten

Apeldoorn gaat fors veranderen in de komende jaren. Meer windmolens en zonneparken in het landschap. Minder energieverbruik en alle gebouwen van het aardgas af: de energietransitie heeft een enorme impact, ook in Apeldoorn. Niet alleen op ons dagelijks leven, maar ook op hoe ons landschap eruit gaat zien en dat roept vragen op.
Om inwoners en geïnteresseerden te informeren, om meningen te peilen en met elkaar in gesprek te gaan, organiseert de gemeente Apeldoorn in samenwerking met Energiek Apeldoorn een serie themabijeenkomsten.

De themabijeenkomsten

Onder leiding van onafhankelijke gespreksleiders gaan we het gesprek aan met elkaar en diepen diverse sprekers een onderwerp uit. De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. Ze zijn zowel online als (de meeste ook) fysiek te volgen. Wel geldt in de zaal een maximum aantal deelnemers vanwege de corona-maatregelen. Hieronder lees je meer over het programma en de inhoud van de bijeenkomsten.

1. Slim energie besparen met nieuwe technologie: de kracht van domotica en virtual power plants

Op 16 juli organiseert de gemeente in samenwerking met Future City Foundation een digitaal Smart City Café. In deze eerste (online) bijeenkomst focussen we ons op de energietransitie in Apeldoorn breed, en bieden we inspiratie voor slimme energiebesparing.
Wat houdt de energietransitie in Apeldoorn in? Ellen Luten, programmamanager Energie van de gemeente Apeldoorn, geeft een korte introductie. Met slimme gadgets kun je veel energie besparen in huis. Wethouder Wim Willems is ervaringsdeskundige en vertelt hierover. En een virtual power plant is een virtuele energiecentrale. In Loenen bouwen ze er een! André Zeijseink vertelt erover.

Meld je aan »

Datum: donderdag 16 juli
Tijd: 15.30 – 17.00 uur
Online bijeenkomst via Webex
Deelname is kosteloos

Programma: 

  • 15.30 – 15.45 Online inloop
  • 15.45 – 15.50 Inleiding en welkom (Mieke Naus)
  • 15.50 – 16:00 Introductie energietransitie in Apeldoorn (Ellen Luten)
  • 16.00 – 16.20 Slimme gadgets voor energiebesparingen in huis (wethouder Wim Willems)
  • 16:20 – 16.30 Interactie en vragen van publiek (Mieke Naus)
  • 16.30 – 16.50 Verbinding techniek en mens: virtual powerplants (André Zeijseink)
  • 16.50 – 17.00 Vragen en afsluiting (Mieke Naus)

2. Nieuwe windmolens en zonneparken in ons landschap: de Regionale Energie Strategie in Apeldoorn
2 september vanaf 19:00 – 22:00 uur
In de komende jaren willen we in onze regio fors minder CO2 uitstoten. Hoe kunnen we meer duurzame energie opwekken met wind en zon? Waar kunnen nieuwe zonneparken en windmolens komen? De Concept Regionale Energiestrategie geeft hier antwoord op. Laat uw mening horen! Bijeenkomst in aanloop naar de gemeenteraadsbespreking op 17 en 24 september. Zowel fysiek als online te volgen.
Meer informatie over het programma volgt. Meld je alvast aan

3. De zin en onzin van waterstof: kansen voor nieuwe energiebronnen en -dragers
november (datum n.t.b.)
Meer informatie over het programma en aanmelden volgt nog

4. Apeldoorn van het aardgas af. Maar hoe?
januari (datum n.t.b.)
Meer informatie over het programma en aanmelden volgt nog