Over het Europese cVPP-project

Inspirerende voorbeelden

Arnhem – Groene wijkstroom

In Arnhem hadden twee wijken regelmatig blackouts. Een ondernemer heeft een oplossing voor dit probleem verzonnen in de vorm van een virtuele energiecentrale. Door het koppelen van duurzame opwek, gebruikers en verschillende slimme apparatuur (zoals de wasmachine) zijn gebruikers flexibeler geworden. Via een app kan de gebruiker zijn wasmachine laten draaien buiten de pieken. Hiervoor krijg de gebruiker E-punten die ingewisseld kunnen worden bij bijvoorbeeld de lokale bakker.

Zie het filmpje op: Groenewijkstroom

LomboXnet – Utrecht

In de wijk Lombok worden elektrische deelauto’s gebruikt voor de opslag van stroom voor de wijk. Bewoners kunnen zich aanmelden voor het initiatief en de auto’s lenen. De auto’s laden op door de enorme hoeveelheid zonnepanelen in de wijk. Het initiatief biedt zelfs zijn eigen internet aan. Voor meer informatie, zie de website van Duic.

Kayersdijk – Apeldoorn

In Apeldoorn zijn de daken van de flats aan de Kayersdijk vol gelegd met zonnepanelen. De stroom die wordt opgewekt wordt verdeeld over de bewoners. Alle bewoners hebben daarnaast individuele opslag van stroom. Hierdoor is de energierekening laag en gebruikt iedereen duurzame energie. Zie hieronder een nieuwsartikel in het Apeldoorns Stadsblad.

Buurzame stroom – Gent

In Gent testen ze een ‘wijkbatterij’ uit. Een gedeelde opslag voor de wijk zal de overbodige stroom opslaan op goedkope en duurzame momenten. De stroom wordt gebruikt wanneer de energie duur of niet duurzaam is. De website van EnerGent bevat meer informatie.

Overige informatie