Onze energiecoaches

Weet je niet precies waar je moet beginnen of wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden om je koop- of huurwoning energieneutraler te maken? Of eerst weten wat er allemaal mogelijk is en hoe jouw woning er eigenlijk voor staat? Onze energiecoaches kijken graag vrijblijvend met je mee.

Paul Melis en Ron Berkhout zijn twee van onze tien energiecoaches. Paul is sinds 2017 energiecoach en Ron is startup energiecoach, begonnen in april van dit jaar. We stelden Paul en Ron een aantal vragen:

Waar draag jij als energiecoach aan bij?

Paul: Om bij bewoners langs te gaan en uit leggen hoe hun woning energetisch in elkaar zit. Met energetisch bedoel ik het energieverbruik van gas en elektra in relatie met de woning en het gedrag van bewoners. Waarbij de bewoners ook inzicht krijgen in het passief en actief woninggebruik.

Ron: Als energiecoach wil ik mij vooral verdiepen in de beelden die mensen hebben bij energiemaatregelen. Door te helpen deze beelden te concretiseren kunnen mensen aan de slag gaan.

Wat is je opgevallen tijdens huisbezoeken?

Ron: Mijn ervaring is nog zeer beperkt, maar mensen hebben zeer uiteenlopende argumenten om zich te laten informeren over energieverbruik en -maatregelen.

Paul: Dat bewoners vaak hun eigen energiegebruik niet kennen. En wanneer ze wel de jaarenergierekening hebben, kunnen ze niet vertellen waar de energie aan opgaat.

Waar krijg jij energie van?

Ron: Als mensen maatregelen nemen waarvan zij elke dag weer blij worden. Dat bevestigt steeds weer dat zij de juiste maatregelen hebben genomen en stimuleert de volgende maatregel.

Paul: Wanneer ik inzichten van mensen krijg die ik zelf nog niet had.

Heb jij maatregelen getroffen?

Paul: Ja. Ik heb nieuwe zonnepanelen op een aantal plekken neergezet om de jaaropbrengsten te monitoren die voorheen als onmogelijk gezien werden. Ik ben mijn huis qua energieopwekking aan het optimaliseren: waar kan ik wat doen?

Ron: Ik heb acht jaar geleden een speksteenkachel aangeschaft en heb vorig jaar de spouw en vloer laten na-isoleren. Met drie uur stoken zonder gasverbruik, hebben we de hele dag aangename warmte.

Wat is jouw boodschap aan de Apeldoorners?

Paul: Wees je bewust van je eigen energieverbruik. Nu kun je nog kiezen voor oplossingen. Over een paar jaar word je gedwongen bepaalde maatregelen te nemen.

Ron: Energiemaatregelen kosten in financieel opzicht soms meer dan ze op termijn opleveren. Maar dagelijks comfort is vaak de grootste winst.

 

 

 

 

Wil je ook een vrijblijvend gesprek met één van onze energiecoaches? Maak dan hier een afspraak.