ventileren kun je leren

Ventileren: de vaak vergeten stap bij verduurzamen

Feit of fabel: ventileren is totaal onbelangrijk bij het verduurzamen van je huis… “Integendeel!”, ziet Sander Lubberhuizen, adviseur van het Energiepunt. “Dit is een belangrijke stap die vaak wordt vergeten als mensen met hun huis aan de slag gaan”. 

Ventileren: wat is het? 

Ventilatie is kort gezegd het vernieuwen van ‘oude’ vervuilde lucht door schone lucht. Dat kan op een natuurlijke manier (met roosters of klapraampjes) en mechanisch (ventilatoren). “Bij het verduurzamen van je huis denkt men al snel aan aan zonnepanelen, warmtepompen en het vooral het zoveel mogelijk afdichten van kieren en naden in je huis. Isoleren die handel! En dat is goed. Maar wat er vaak zien, is dat ventileren er bij in schiet”, aldus Sander. “Ventileren is wat anders dan even luchten als je bijvoorbeeld gekookt of gedoucht hebt. Even de ramen open. Als je het hebt over ventileren, is de ideale situatie dat de lucht in een woning eens per uur ververst wordt”. 

Waarom is ventileren zo belangrijk? 

“Iedereen weet dat het belangrijk is om in een gezonde omgeving te wonen en te werken. Door in een huis te wonen, leven, koken, roken, enzovoorts vervuilt de lucht. Er komen afvalstoffen (vocht, co2 en fijnstof) in je woning. Onzichtbaar, maar ze zijn er. Je kunt dit soms merken aan concentratieverlies – te weinig zuurstof -, hoofdpijn of irritatie aan je ogen of keel. Bij sommige mensen spelen allergieën snel op in een vervuilde lucht. Ook kunnen er bij verminderde ventilatie snel schimmels in huis ontstaan.”  

Hoe moet je ventileren?

“Dat is een puzzel die je bijna per huis kunt maken. Zoals ik aangaf is het openhouden van ramen een optie. Let er dan op dat je een logische aan- en afvoer hebt en dat deze niet naast elkaar zitten. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van je warmte en comfort (tocht), voornamelijk in de winter. Daarnaast kun je mechanische ventilatie toepassen. Veel mensen doen dat al in het toilet of badkamer. Maar het is goed om na te denken over de luchtkwaliteit van je hele woning. Bij het Energiepunt kunnen we je daar in adviseren”. 

Ideale volgorde 

“Zoals gezegd maakt ventileren een belangrijk deel uit van je stappenplan naar een duurzaam huis. Grof gezegd kun je stellen dat je start met isoleren en ventileren en daarna gaat kijken naar zonnepanelen en warmte opwekken. Wij werken graag met het ‘geen-spijt-beleid’. Wij denken mee met je over de meest logische stappen voor jouw woonsituatie. Leg je eerst zonnepanelen aan maar ontbreekt het in jouw huis aan goede isolatie, dan zou mogelijk isoleren en ventileren een eerste goede (of zelfs betere) stap zijn.” 

Aan de slag!

Nu weet je wat meer over ventileren, maar wat kun je nu zelf doen? Voor een advies op maat voor jouw eigen huis maak je een afspraak met een van onze energiecoaches. Deze komt gratis bij jou langs. Zij kunnen zelfs een CO2-meting doen bij je thuis, zodat je weet hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. 

Bij het Energiepunt kun je ook terecht voor jouw vragen op het gebied van het verduurzamen van je huis of energiebesparing. Waar kun je het best starten? Welke volgorde in aanpassingen kun je het beste aanhouden? Wij denken graag met je mee: gratis en onafhankelijk. Ook kun je bij ons van alles bekijken: van warmtepompen tot vloerverwarming. Kom langs aan de Paslaan 1, check wel even de openingstijden.